ul. Północna 2
45-805 Opole

+48 664 316 070
biuro@fundacjalse.pl

KSOW

Culinary Heritage Europe, Chorwacja 2018

15 -18 października 2018 roku kilkudziesięciu przedstawicieli Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego uczestniczyło w trzydniowych warsztatach zorganizowanych w mieście Split w Chorwacji. Wizyta rozpoczęła się od powitalnego spotkania na tarasie dachu hotelu Cornaro. Do Splitu przybyli przedstawiciele Sieci z Polski, Norwegii, Danii Niemiec, Chorwacji i Szwecji oraz z Turcji.
W czasie warsztatów ich uczestnicy odwiedzili chorwackie firmy i producentów z Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dalmacji. Otrzymali informacje o działaniu i metodach produkcji oraz wysłuchali opowieści o lokalnych produktach kulinarnych Chorwacji tych na morzem, jaki w głębi kraju. Do udziału w warsztatach zaproszono także Fundację Ludzie Środowisko Ekologia, która promuje obszary wiejskie ich mieszkańców oraz sieć Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego. Trzeba przyznać, że były to udane i bardzo dobrze zorganizowane warsztaty przez chorwackich członków Sieci Kulinarske Baština Splitsko-dalmatinska županija.

Ok.