2018

8. Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie

7 .10.2018r. karp przyrządzany na różne sposoby na zamku w Niemodlinie. Przede wszystkim karp tradycyjnie smażony cieszył się uznaniem smakoszy, miedzy innymi smażony przez Danutę Majewską z gospodarstwa agroturystycznego w Lubiczu. Był także rosół z karpia czy faworki z tej ryby. Nasz region ma trzecie miejsce w kraju w produkcji karpia przekonywał dziś Jakub Roszuk prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania ,,Opolszczyzna” -,, Promujemy karpia i staramy się upowszechniać różne kulinarne i sposoby jego wykorzystania. Naszym celem jest, aby ta ryba spożywana była nie tylko w wigilie,, - mówi prezes Jakub Roszuk.
W czasie Wojewódzkiego Święta Karpia na zamku zorganizowano kulinarny konkurs z gotowaniem na żywo. Pięć dwuosobowych drużyn przygotowywało potrawy z karpia i z kaszy gryczanej. Uczestników oceniali najlepsi szefowie kuchni skupieni w ogólnokrajowych organizacjach kucharzy.
Tymczasem warto wiedzieć, że karp z Niemodlina to wyjątkowa ryba. Hodowana jest taka samo od średniowiecza. Jest karmiona paszą naturalną, przede wszystkim zbożem. I co ważne w 2015 roku karp niemodliński został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Od trzech lat Święto Karpia wspiera także wraz z innymi sponsorami Fundacja Ludzie Środowisko Ekologia z Opola.