Członkowie sieci Kulinarne Opolskie pod koniec listopada 2018 roku uczestniczyli w trzydniowej podróży do Małopolski . Wyprawę zorganizował Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Opolu. Uczestniczyło w niej 20 osób repezentujących różne podmioty.
Województwo małopolskie do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należy dopiero od trzech lat i skupia 33 podmioty – firmy przetwórcze, pasieki, restauracje gospodarstwa agroturystyczne i rolne. Trzeba jednak przyznać , że działa prężnie i jest co podziwiać oraz podpatrywać. Uczestnicy kulinarnej podróży pokonali w trzy ponad tysiąc kilometrów poznając producentów , członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska. I jak oceniają były miejsca warte odwiedzenia. Wyprawę członków sieci do Małopolski bardzo dobrze merytorycznie i organizacyjnie przygotowały regionalne koordynatorki Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Beata Chądzyńska w województwa małopolskiego i Anna Bodzioch z województwa opolskiego. I trzeba przyznać , że była to niezwykłe pouczająca i udana wyprawa.