I BIEG PO MIÓD W KARŁOWICACH

24 08 2019 Karłowice. 200 Dorosłych biegaczy i ponad 80 dzieci wystartowało w I Biegu po miód. Była to wspaniała impreza rekreacyjna sportowa. Organizatorem biegu bili Stowarzyszenie Miłośników Karłowic i Kuźnicy Katowskiej im ks. dr Jana Dzierżona, oraz Rada Sołecka z sołtysem Jolanta Bernacka. Biegacze tej słodkiej imprezy rywalizowali na dystansie 5 i 10km, Życzeniami dla zawodników start do biegu zaingerował Roman Kolek wicemarszałek województwa opolskiego. Po 18 minutach i kilku sekundach na mecie biegu, jako pierwszy zameldował się Rafał Gorbenko, a po 34 minutach na mecie pojawił się zwycięzca biegu głównego na 10 Mazurkiewicz Dawid. Dzieci startowały na boisku na krótkim dystansie,. Zawodom patronował Andrzej Bula Marszalek Województwa Opolskiego. Organizatorów zawodów wsparło wielu sponsorów. Otrzymali także wsparcie finansowe z Urzędu Marszałkowskiego i od Fundacji Ludzie Środowisko Ekologia. Nagrody w kategorii Open biegaczom wręczali Jolanta Bernacka sołtys wsi Karłowice i Henryk Wawer prezes Zarządu Fundacji LŚE.