W trosce o środowisko!

Ochrona środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń jest jednym z głównych wyzwań współczesności. Rośnie liczba zagrożonych gatunków roślin i zwierząt, emisje przemysłowe zatruwają powietrze, ale także niewłaściwe nawożenie, niszczenie gleby środkami chemicznymi to ogromne zagrożenie dla środowiska. Aby odwrócić ten trend należy działać już dziś.

Na ten problem uwagę zwróciła także opolska wieś.  I dlatego hasło,, W trosce o środowisko,, można nadać tegorocznym spotkaniom Związku Śląskich Rolników. Co ciekawe, to sami śląscy rolnicy podkreślają, że mają ogromną role w przeciwdziałaniu negatywnym zjawiskom w otaczającym nas środowisku.

Na początku 2020 roku Związek Śląskich Rolników zorganizował kilka zebrań . Między innymi zaplanowano spotkania podarzy w Głogówku, w Zawadzie k/Opola, w Pawłowiczkach, w Walcach, w Suchodańcu i powiecie Racibórz w Bieńkowicach oraz w Sternalicach i w Ligocie Górnej.

H.W.