ul. Północna 2
45-805 Opole

+48 664 316 070
biuro@fundacjalse.pl

2020

"TAK WARZYŁY NASZE OŁMY"

Domowe nudle z rosołem, roladę wołową z modrą kapustą i szarymi kluskami, pranzunki, semelklejzy, czyli kluski kładzione z bułki i pańczkraut- takie specjały robiono w Kolanowicach w czasie warsztatów kulinarnych pn. “Tak warzyły Nasze Ołmy”. Te inicjatywę realizowaną przez Koło Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim wsparł marszałek Andrzej Buła w ramach projektu współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Opolskiego, promującego ideę Opolskie ze smakiem i dziedzictwo kulinarne opolskie. W czasie warsztatów Ołmy, córki, zięciowie, synowe, dzieci i wnuki, wspólnie przyrządziły specjały śląskiej kuchni, które w regionie warzy się od pokoleń, Tym razem były to potrawy, które nazwano kuchnia dla zięcia. Trzeba przyznać, że były to udane i bardzo dobrze zorganizowane warsztaty nauki tradycyjnego przygotowania żywności, dań i potraw charakterystycznych dla Śląska Opolskiego.