ul. Północna 2
45-805 Opole

+48 664 316 070
biuro@fundacjalse.pl

2019

2-5 06 2019 Niemcy_ Nadrenia Palatynat

Członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie - Podróż studyjna szlakiem sieci CULINARY HERITAGE PALTZ. Uczestnicy mieli okazje poznania kilku intersujących firm w zaprzyjaźnionym z naszym regionem Landzie Nadrenia Palatynat. Na szlaku poznawali działalność członków sieci CULINARY HERITAGE PFALTZ. Miedzy innymi:

- Weinessiggut Doktorenhof - producent octu winnego.

- Neustadt – Mussbach Weingut Schäfer GbR.

- Winnica Schäferi rzeźnik Jürgen Pelgen,

- Winoteka Eselsburg .

- W Limburgerhof Wolfgang Hardt Rzeźnia Wolfgang Hardt .

- Zwiedzanie Winnicy Haass.

- Zwiedzanie miasta Neustadt an der Weinstrasse z krótką wizytą u Confiserie Michel (Ciastkarnia Michel) oraz Metzgerei Pelgen (Sklep Mięsny Pelgen)

- Weingut & Gutsausschank Spindler Winnica z gospodą

- Brennerei Hubach Gorzelnia Hubach .

- Weingut Eymann Winnica Eymann .

- Zeiselbacher Hof Producent sera koziego.

Program merytoryczny przygotowany przez Pana dr Przemysława Łebzucha, pracownika Biura Województwa Opolskiego w Moguncji oraz Panią  Heike Larsson koordynatora sieci Culinary Heritage Pfaltz oraz Annę Bodzioch koordynatora sieci Dziedzictw Kulinarne Opolskie.

W podróży stydyjnej uczestniczyli pzredstawicele: Winnica Rodzinna Cwielong Olszewski, Leśniczówka M.Osieka, P.Zygmunt i Wspólnicy Spółka Jawna, Winnica Parypa, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce, Przedsiębiorstwo Produkcji Handlu i Usług „Halmak” Kazimierz Halota, Małgorzata Halota, Manufaktura Makaronu Sp. z o.o. „Piekarnia Grabowski” i PHU Restauracja Kamieniec. Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”, Gospodarstwo Agroturystyczne "Eko-Gościniec   w sadzie”,Restauracja Gościniec Stara Kuźnia, Maria Magosz Cukiernia MAGOSZ, Paweł Schlensag Ciastkarnia „Paweł”, Młyn Uszyce oraz Fnadacja Ludzie Srdowisko Ekologia promujaca wies i jej producentow.

Fundacja przygotowuje relacje filmową z tej smakowitej podróży.

H.W.