Członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie - Podróż studyjna szlakiem sieci CULINARY HERITAGE PALTZ. Uczestnicy mieli okazje poznania kilku intersujących firm w zaprzyjaźnionym z naszym regionem Landzie Nadrenia Palatynat. Na szlaku poznawali działalność członków sieci CULINARY HERITAGE PFALTZ. Miedzy innymi:
- Weinessiggut Doktorenhof - producent octu winnego.
- Neustadt – Mussbach Weingut Schäfer GbR.
- Winnica Schäferi rzeźnik Jürgen Pelgen,
- Winoteka Eselsburg .
- W Limburgerhof Wolfgang Hardt Rzeźnia Wolfgang Hardt .
- Zwiedzanie Winnicy Haass.
- Zwiedzanie miasta Neustadt an der Weinstrasse z krótką wizytą u Confiserie Michel (Ciastkarnia Michel) oraz Metzgerei Pelgen (Sklep Mięsny Pelgen)
- Weingut & Gutsausschank Spindler Winnica z gospodą
- Brennerei Hubach Gorzelnia Hubach .
- Weingut Eymann Winnica Eymann .
- Zeiselbacher Hof Producent sera koziego.
Program merytoryczny przygotowany przez Pana dr Przemysława Łebzucha, pracownika Biura Województwa Opolskiego w Moguncji oraz Panią Heike Larsson koordynatora sieci Culinary Heritage Pfaltz oraz Annę Bodzioch koordynatora sieci Dziedzictw Kulinarne Opolskie.
W podróży stydyjnej uczestniczyli pzredstawicele: Winnica Rodzinna Cwielong Olszewski, Leśniczówka M.Osieka, P.Zygmunt i Wspólnicy Spółka Jawna, Winnica Parypa, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce, Przedsiębiorstwo Produkcji Handlu i Usług „Halmak” Kazimierz Halota, Małgorzata Halota, Manufaktura Makaronu Sp. z o.o. „Piekarnia Grabowski” i PHU Restauracja Kamieniec. Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”, Gospodarstwo Agroturystyczne "Eko-Gościniec w sadzie”,Restauracja Gościniec Stara Kuźnia, Maria Magosz Cukiernia MAGOSZ, Paweł Schlensag Ciastkarnia „Paweł”, Młyn Uszyce oraz Fnadacja Ludzie Srdowisko Ekologia promujaca wies i jej producentow.
Fundacja przygotowuje relacje filmową z tej smakowitej podróży.
H.W.