Rolnicy z całego południa kraju uczestniczyli w Dniu Soi zorganizowanym przez Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Głubczycach i Top Farms Głubczyce oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu .
Prowadzący od dekady doświadczenia w uprawie tej ciepłolubnej rośliny na Opolszczyźnie naukowcy po raz kolejny zaprezentowali wyniki tych badań.
I co ważne plantacji soi w Polsce z roku na rok przybywa. W tym roku soją obsiano prawie 20 tyscy hektarów. Są też niezłe plony i coraz lepsze wykorzystanie w gospodarce polskiej soi bez GMO.
Również takie kraje jak Francja, Włochy , Ukraina, Słowacja, Słowenia i Niemcy uprawiają coraz więcej soi. W Niemczech ta uprawa zajmuje już 35 tysięcy hektarów. Na Opolszczyźnie najwięcej soi uprawia TOP FARMS Głubczyce.
Także na polach w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach można było zobaczyć stan upraw soi oraz dowiedzieć się o sposobach i efektach nawożenia. Wiele uwagi poświęcono metodom ochrony soi.
W tym roku na polach doświadczalnych SDOO Głubczyce zaprezentowano efekty i stan upraw pod 40 odmian soi. Można było także zobaczyć nowoczesny sposób zbioru soi i przekonać się , że soja to roślina z przyszłością dla polskiego rolnictwa. Fundacja LSE we współpracy z Opolskim Związkiem Producentów Rolnych przygotowała d relacje filmową tego wydarzenia do upowszchniania w mediach społecznościowych .