2 września uroczystą mszą świętą dziękczynną odprawioną przez ordynariusza diecezji opolskiej bp. Andrzeja Czaje rozpoczęły się tegoroczne dożynki wojewódzkie w Paczkowie. Biskup podziękował rolnikom za ich pracę.
Po mszy barwny korowód przeszedł ulicami miasta sprzed kościoła na stadion, gdzie odbyła się oficjalna część święta plonów. W dożynkach uczestniczyli przedstawiciele kilkudziesięciu gmin i sołectw.
Tradycyjnie Starostowie dożynek, którymi byli Ewelina Bryk – Rogozik prowadząca wraz z mężem gospodarstwo o powierzchni około 120 ha oraz Jan Oleksy, który wraz z żoną prowadzi gospodarstwo o powierzchni 70 ha. Wręczyli bochen chleba marszałkowi województwa upieczony z tegorocznych zbiorów, po czym rozdano chleb uczestnikom dożynek..
Także przedstawiciele Wojewódzkiego Związku Rolników i organizacji Społecznych przekazali bochen chleba i rolnicze upominki marszałkowi i wojewodzie i burmistrzowi Paczkowa.
W czasie dożynek ogłoszono wyniki konkursów. Wśród nich konkurs koron żniwnych, w którym nagrodzono kilkanaście z 37 koron żniwnych z regionu i 11 z gminy Paczków. Korona gospodyń ze wsi Puszyna gmina Korfantów zdaniem komisji była najpiękniejsza i zdobyła I miejsce. Natomiast w kategorii koron ziarnkowych pierwsze miejsce otrzymały gospodynie ze wsi Dylaki z gminy Ozimek. W czasie dożynek ogłoszono też wyniki konkursu „Piękna Wieś Opolska 2018”. Zwyciężyła wieś Chróścina. Dbałość o przyrodę, połączona z wykonaniem inwestycji zostały docenione w tegorocznym konkursie „Piękna Wieś Opolska 2018”. W tym roku najlepszym projektem odnowy wsi okazał się Eko-Przystanek w Spóroku.
Deszcz nagród spadł również na uczestników tegorocznego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu, który zorganizowano w czasie dożynek po raz pierwszy. Kilkadziesiąt produktów tradycyjnych Opolszczyzny oceniała Komisja Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego z Izabella Byszewska i przedstawicielami Opolszczyzny. Nagrodzono miejscami na podium kilka potraw i nalewek a kilkunastu przyznano wyróżnienia. Spośród zgłoszonych produktów do „Perły” kulinarnej nominowane zostały: śmietankówka oleska, konfitura z mirabelki, ser leśny, kiełbasa w krauzie, naturalny olej głubczycki z ostropestu, ciasta jeż i rolada makowa.
Kto otrzymał perłę? - To Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego ogłosi w czasie targów w Poznaniu pod koniec września.